SM i Pulka!

Ja, på hemsidan går det lite segt! Lika segt som i mattes huvud där det är fullt av snor och baciller. Husse lämnade fint över sin sjuka till mig. Som tur är, är jag av motsatt kön och tog det hela lite mindre traumatiskt 😉

 

Helgen blev lyckad! Ett SM Silver till husse och Susa! Duktiga de är :) imageimageFoto: Lasse Näsström

Dock verkade Susa lite orolig efter påhoppet på SM i Piteå när hundar samlas lite för tätt längs banan. Samma hund startade 1 minut innan och de var ikapp dem vid varvning. Som tyr var hände inget. Lilla skruttan, hoppas hon kommer över det, hon fick denna gången ett bra lopp med fina omkörningar på slutet. Det som många andra hundar tycker är en belöning tycker Susa mest föreställer en kärring mitt i vägen, matte stod alltså i mål och tog emot dem!

Matte och Puls var med på den lilla tävlingen i lina som hölls samtidigt. :) Dock var det på det berömda att jag startade eftersom jag inte kände mig helt bra. Men det gjorde vi! Vid varvning hade vi faktiskt näst snabbaste tid vilket jag är mäkta stolt över! 😀 varv två är inte lika mycket att skryta över 😉 Mitt midjebälte är för stort och hänger med kroken då det inte går att spänna mer. Så linan hoppade av och hunden var lös och en vurpa på det. Snäll som han är vände han med detsamma och kom tillbaka. En trött matte och trugan på staven som lossnade gjorde det lite kaos och fick det att kännas ”som vanligt” igen 😉 Stackars krake med så klantig matte. Men han verkar älska mig fortfarande, tack och lov!

image

Nu är matte genomförkyld. Men lite bus, kontakt träning och lite andra galenskaper finns det planer på! Återkommer med resultatet som kommer ur förkylningen, dvs rastlösheten 😉

 

Ombytta roller i Sälen.

På plats i Sälen med hundar som haft stilla vilodagar i några dagar, endast lydnadsträning och bus hemma samt soffmys. Husse och matte skulle åka skidor och hundarna skulle få härliga träningsdagar. Husse har feber, snor i överflöd och lock i öronen.

Detta gjorde att matte fick träna hundarna i Lindvallen. Och läs nu noga, gärna två gånger, det gick över förväntan! 😉 Alla hundar utom guldgossen har fått springa idag. Hon längst bak i snöret, dvs matte, kände sig avslappnad och lugn. Njöt av varje steg från hundarna, åkte skidor och andades. Så mycket lättare det gick 😉 Jag lyckades använda mig av skidåkningen jag lärt mig istället för att stå stel som en pinne. Försökte tänka på vad alla mina draghundsvänner och sambo sagt. (Läs nu att detta gick bra för att vara jag 😉 )

Tycker faktiskt lite synd om min handler 😉 Inte bara för att han springer runt med lock i öronen och pratar högre än normalt samt nyser, utan för att han inte kan träna inför SM i Härnösand som går av stapeln om en vecka! Han får inte ens plats i soffan, stackarn.

image

En kliande krake..

En guldprins med återkommande problem. Flockens stora stjärna är återigen risig och hängig med uppblossande eksem. Jag ser direkt när det är på gång. Han har allergi, en kraftig sådan. Han tål inte inomhuskvalster och förrådskvalster, vilket han vaccineras för varannan vecka sedan 3 års ålder. Fuktig miljö och väderomslag gör honom sämre. Att se sin bästis må dåligt i perioder av något som man inte kan bota fullt ut är plågsamt.

Jag undrar vad som händer, en apporterande jakthund som inte kan bli blöt utan att få svåra utslag? Vart är aveln på väg, kan man ju undra. Många i hans släkt har klåda och svampinfektioner i tassar samt öronproblem (vilket var vissa av symptomen för oss innan utredningen gav svar). Golden Retriver står högt på listan för hundar med allergi.

Nu ligger han här inför natten med tratt, nöjd ändå eftersom han är van den och dessutom får sova i sängen. Men man blir ledsen, en duktig arbetande hund som fått tagits ut tjänst som patrullhund eftersom det kräver utevistelse i alla väder. Till veckan skickas pappren in för pensionering av min kamrat, endast 6 år gammal vid sista övningen!

Tre blandraser och en renras. Tre friska blandras hundar med A på höfter, och en kroniskt sjuk renras med C höfter. Det klassas som inte ok med blandras avel (ja, jag förstår det i vissa situationer och dess poäng), men det är ok att avla på hundar som bär på anlag för svår allergi? Det görs det ingenting åt. Min hund har syskonbarn. Jag hade turen att min hund svarade på vaccinet, upp till 40% gör det inte, alternativt visar ingen allergi på utredning.

Jag vill tillägga att hans jobbiga dagar inte varar längre än någon enstaka dag med långa mellanrum numer. De långa mellanrummen beror på vaccinering och att vi blivit kalasbra på detta med förebyggande grejer! Inga filtar eller textiler sover gänget på, inga mattor på golven och ingen blöt päls under för lång tid. Så plågas gör han inte, värre var hans yngre dagar innan rätt medicin hittades. När han ska få sin allergispruta blir han dessutom lycklig, springer fram och ställer upp sig fint och står helt still…. Man får något gott ur kylen efteråt så snålvattnet börjar rinna redan när matte förbereder 😉

Vi hann med i hyfsad tid ändå så hoppas på bättring imorgon! image

Värre är det med husse, som nyser och snorar!

En dag i Borlänge!

Tävling i Borlänge stod på schemat för dagen. Susa skulle ställa upp i pulkaklassen för en bra genomkörare inför SM i pulka som går av stapeln om 2 veckor. Resultatet blev ju 1 placering eftersom de var själva i klassen 😉 hon är helt sagolik den damen. Dit näsan pekar, dit springer man, man gör det med 100% intensitet också annars räknas det inte. Ett riktigt bra lopp av fröken, med nån felkörning eftersom att husse inte är värt att lyssna på 😉 springa ska hon, vart det bär var inte så noga!

Axa fick tävla motion 5 km med husse eftersom hennes uppgift är att samla på sig positiva upplevelser av tävlingar under året. Med älgspark skada på höstsäsongen och +6 grader och regn hemma just nu skyndar vi långsamt med den nyfikna hjärnan som finns bakom hennes pannben. Hon gjorde det bra, men tappar lite fokus ibland. Man kan inte klandra henne för det, hon behöver mer träning och det är på god väg att falla på plats!

Puls fick köra 5 km motion med matte.. Eh ja.. Vad har han gjort för ont kan man ju undra 😉 Ska börja med att skriva att jag är så nöjd med min springares insats! Två vurpor och han står snällt och väntar tills jag rest mig upp och ger sen allt han har igen, som att trycka på ”on” bara. Han är väl van, stackarn 😉 sen vill jag säga att jag är stolt över mig själv som gav mig ut på den kurviga och kuperade banan, för en rutinerad skidåkare var den garanterat riktigt rolig!! För mig och Puls var den också rolig MEN, jag kände att min ”skidteknik” som det så vackert heter var obefintlig! Jag vet att jag tänkte mitt i loppet att -”har jag ingen självinsikt?” Jag är så nöjd med tiden vi kom i mål på, så framåt kom vi men hur det såg ut och gick till är en helt annan sak! Jag har skrattat högt på vägen hem åt mig själv. Nåväl, debuten avklarad och jag kan inte säga att det var busenkelt, snarare med livet som insats! 😉

Göran och Vinzo var på plats och tävlade! Tyvärr inget flyt med bakomvarande ekipage då hunden inte ville gå förbi. Vinzo jobbade duktigt på och Göran höll tillbaka men vovven var mer intresserad av Vinzo än att springa. Lite störmoment kostade tid. Men så samspelt och fint de jobbar tillsammans!

Tiina och King startade motionsklass 5 km och kammade hem det! Fullt ös från start till mål!

Nicke och Rocco startade också motionsklass 5 km och gjorde ett fint lopp!

Vilken rolig dag, tack Falu Draghundklubb för en rolig tävling!
imageimage

SM

Man har kunnat följa SM på SVT och många vet redan hur det gått! Torsdagens lopp i combined förvandlades från en ledande plats efter ca 6 km där de fått en liten lucka, till att hamna nästan sist. Innan loppet hade husse frågat funktionärerna om det kommer skärmas av eller om man får lösa det själv genom att skalma. Nej, det skulle skärmas av, var svaret. Så var fallet inför varvning. Där var husse och Susa först..image

Inför varvet ut mot stadion igen vet jag inte vad som hände, då stod alla gul klädda människor i en klump och såg lite förvirrade ut när Susa givetvis ger sig ut på samma väg som hon sprungit just innan. Minnesbilden och vittringen från andra hundar gör det givetvis självklart för henne att gå där. Husse tog föregivet att det skulle vara avskärmat men inte. Han borde skalmat ändå, men snopet var det att vägen var fri. image

Så kan det gå. Susa smet ur selen, husse tog av skidor och stavar för att sela på hunden, och sedan på med alla saker och iväg.

Senare in i loppet blev lilla Susa påhoppad av en hund som kom snett från sidan och satsade på halsen. Det skedde efter växling så ingen pulka var inblandad. Inga skador och just i stunden var inte Susa berörd utan fortsatte jobba som den kämpe och lilla snabba fröken hon är. Från att ligga bland de sista vid incidenten körde de upp sig till en 4 plats! Ett bra lopp men för mycket händelser.

Lördagens tävling var lina. Susa och husse startade och båda var lika taggade som vanligt. Ute på banan skedde en varvning, en sträcka som de sammanlagt körde tre gånger. Egentligen skulle de varvat fyra gånger, men nu helt plötsligt skärmades det av hej vilt bland alla hundar och de verkade inte ha stenkoll då herrarna hänvisades tillbaka till stadion för tidigt. Men eftersom Susa blev påhoppad i nedre delen av backen på torsdagen ville hon inte riktigt springa ut, utan tvekande tittade hon bakåt och höll sig stundtals intill husse. Väl uppe för den långa backen och runt hörnet gav hon allt igen! Hoppas detta bara är relaterat till platsen. Susa är egentligen ingen känslig tjej. Hon går in i sin lilla bubbla under jobb och ser endast raka spåret fram. Därav blev hon nog tyvärr lite skrämd. Bra ändå att hon fick gå banan igen och se att inget hände.

En silver plats blev det och det är husse mycket nöjd med!

Hon har gjort två kanon lopp lilltjejen och är en fantastisk löpare! Dessutom har husse fått så fina ord för sin skidåkning av kommentatorerna!

image

Såhär har ekipaget laddat under veckan 😉

image

Vi har haft andra Stenkulla ekipage på banorna också! Stenkullatorpets A’Rocco gjorde sin tredje tävling på SM och gjorde det bed bravur! Husse Nicke och Rocco kom 2 i lina veteran herrar och var endast 12 sekunder till guld, grattis!

De startade också lina seniorer och av alla 19 startande kom de 4, endast 10 sekunder från pallen!

Stenkullatorpets A’King tävlade med Lars-Åke i combined veteranklass och fick med sig en välförtjänt silverpeng hem, grattis till 2 placering!

Under tiden som vi varit över 100 mil uppåt har det arrangerats en tävling i Värmland! Där startade Stenkullatorpets A’Vinzo sin livs andra tävling. Två dagar ute i tävlingsspåret och husse Göran och Vinzo gjorde det så bra! Fina tider och klassvinster! Omkörningar av 4-spann var också något som fick tränas på, vilket gick kanon :) Duktiga ni är!

image

 

Continue reading