Bland draghundar finns också tjänstehundar!

Bland alla glada räservovvar på Stenkulla finns en galen golden som tillsammans med matte far iväg på övning – familjens blondiner far iväg i grönkläder!
Så från torsdag till söndag är det hundträning och utbildning som gäller. Sover gör man i tält, så håll tummarna för bra väder och inte allt för kalla nätter. Det blir garanterat roliga och lärorika dagar!

Hälsningar hemifrån!

Vi har fått hälsningar från valparna som flyttat till sina hem, och det är alltid lika kul att höra från dem.

Från Norge har vi fått rapporter om att det går bra, att Xtra är mycket aktiv och tränar vardagslydnad med matte och husse med klicker!

Xtra (Anda) vilar efter kontakt träning!

Xtra (Anda) vilar efter kontakt träning!

Vinzo, som vi med jämna mellanrum har förmånen att möta trivs med livet i Karlskoga!

image

King (Attack) hälsar från Dalarna att dagarna funkar hur bra som helst!

bild 2 (3)

bild 1 (2)

Helgen går fort!

10450239_940236462656692_7166985081107118539_o 10620209_940236822656656_3058792180616805737_o

 

(Foto: Magnus Moberg)

Förmånligt nog för mattes del har herrn i huset en grön cykel, enda chansen att kunna känna igen honom när dom svischar förbi. Han har alltså pysslat med detta hela helgen, en tredagars tävling – Tour de Mandel. Tempo på fredag, GP på lördag och linjelopp på söndag. Bra placering fick han också, han kan han! Attans vad det går undan, imponerande att se så många duktiga tjejer och killar!

Matte lastade bilen proppfull med vovvar och for till Hällefors fredag och lördag, där vi träffade massor av härliga hundar och hundmänniskor, tränade lite och socialiserade lite valpar. Härligt att se de små liven så orädda, sociala och framåt! Ur deras synvinkel var det liksom barnens dag!

 

Tillsammans med hunden!

Igår fastnade jag i en diskussion på internet, åsikter om hundägares ansvar i situationer där barn springer fram till okända hundar och blir bitna. Skrivelsen handlade om att hundbett på barn skulle kunna halveras om föräldrar inte släppte fram sina barn till främmande hundar. Många extrema åsikter kom från båda håll, från de som anser att barnen får skylla sig själva och från andra sidan sett menades det att hundägaren som hade en osäker hund inte skulle passera lekplatser, om det var ett måste skulle munkorg tas med. Många svar gjorde mig irriterad och näst intill mörkrädd. Sunt förnuft och ett engagemang från både hundägare och barnägare och problemet är löst. En gnutta respekt på det och frågan behöver aldrig mer uppstå.

Då funderade jag på vad ett bra hundägande innebär för mig. Jag vill ha en lydig hund, men vad är definitionen av en lydig hund för just mig? Alla ser vi saken olika. Men för mig är då en lydig hund, en hund som känner tillit till mig och jag likaså till hunden och utifrån det gör vad jag ber honom om. Nu vet jag att tillit definieras genom samarbete, sammanhållning och pålitlighet – precis det jag vill uppnå med min hund!

Grunden är enligt mig att kommunicera med min hund. Jag måste lära honom vad som är rätt och fel, vad som lönar sig och inte lönar sig. Jag måste också visa honom att det som verkar farligt inte är det, samt att det lönar sig att göra saker tillsammans med mig. När vi går ut och går promenerar vi tillsammans, det är viktigt tycker jag. Jag är alltså inte bara ute och går med hunden, utan jag är ute och går tillsammans med min hund! Kopplet jag håller i min hand som fäster i hundens hals, är där för att lagen och omgivningen kräver. Det är alltså inget jag korrigerar med eller ska heller inte vara anledningen till att hunden vistas i min omgivning, det ska den välja att göra även utan snöret på.

Absolut, jag bestämmer och det vet dom, men man kan göra det på så många olika sätt. Jag vill visa min hund att ”..sådär gör man inte, man gör såhär istället och då blir det bra!” För att skapa en fin relation mellan mig och min hund brukar jag tänka såhär: lika mycket som jag kräver av min hund, lika mycket får jag ge av mig själv – alltså ett samspel där vi skapar de rätta situationerna tillsammans!

V__BC01

1392061_10151841368058153_336773059_n

 

Idag far matte och vovvar till Hällefors på ett barmarksläger och husse ska tävla cykel. De valpar som inte fick hänga på stan igår ska få se vad som framtiden har att erbjuda genom att titta på draghundar hela helgen :)

 

Från skogstroll till stadshundar!

Mycket tid har lagts på att aktivera alla små trollungar. igår hade en fin solig dag här hemma, med lek, bus och skogspromenader.

CIMG1742 CIMG1745 CIMG1752 CIMG1762 CIMG1763 CIMG1765 CIMG1766 CIMG1768

Idag däremot, tog vi med tre busungar och mötte upp Vinzo (Stenkullatorpets Allvar) med familj för att träna på att promenera genom Karlskoga. Trötta valpar är nöjda valpar 😉